Maarten Dannenberg, de naam is niet bekend in de Nederlandse filmindustrie. Echter is deze acteur een gigant in het buitenland. Voor The Fox keerde hij toch terug naar Nederland en produceerde hij zijn allereerste Nederlandse productie. Maar hoe is het hem bevallen en wat kunnen we van The Fox verwachten? We gingen met hem om de tafel.

Hi Maarten, thanks voor de tijd! Zou je ons kort kunnen vertellen wie je bent en wat je doet?

Ja natuurlijk! Ik ben Maarten Dannenberg en ik ben een acteur. The Fox is de eerste Nederlandse productie waar ik een rol in speel, wat nogal interessant is omdat ik voor 100% Nederlander ben. Ik pendel voornamelijk tussen London en Madrid, maar op dit moment zit ik in Mexico voor de opnames van een nieuwe film genaamd Silence. Wat overigens ook een heel spannend verhaal gaat zijn. Mijn acteer carrière is begonnen in Spanje, ik mocht toen een rol spelen in een tv-serie. Na een tijdje ben ik vertrokken naar London waar ik in een aantal filmproducties mocht spelen. Ik ben nu ontzettend blij dat ik eindelijk in een Nederlandse productie mocht spelen, dat is altijd een droom van mij geweest. Op een of ander manier werd ik nooit gevraagd voor Nederlandse producties. Jammer, maar wel begrijpelijk. Het aanbod aan topacteurs uit eigen land is groot, dus dat je niet iemand uit het buitenland vraagt snap ik wel.

Je hebt aan veel internationale producties gewerkt, welk is je het meeste bijgebleven?

Het is een interessante vraag, want ik vind dat elk productie wel iets van zichzelf bijdraagt. Mijn eerste grote film was Good People en die is mij het meest bijgebleven. Door deze film kon ik later ook audities doen voor rollen waar ik daarvoor niet eens toegang tot had.

Verder heb ik in Stop Over In Hell gespeeld, die overigens op 1 september in première gaat in Spanje. Het is een western die we in Spanje gefilmd hebben. Bij deze film was het voor mij de eerste keer dat ik een rol in handen heb gekregen die zo ontzettend ver van mij afstond, ik wist eerlijk gezegd vanaf het begin niet wat ik ermee aan moest. Het was zo interessant om ermee aan de gang te gaan. Dus dat is mij ook ontzettend bijgebleven.

En het laatste project dat mij heel erg bij is gebleven is The Fox. Het voelde voor mij werkelijk als een soort van schoolreisje en dat klinkt waarschijnlijk heel raar, haha. Iedereen was natuurlijk ontzettend professioneel en heel erg betrokken bij het project, maar er is geen fout woord gevallen op de set, iedereen was bezig met iets moois neerzetten. Daardoor was het allemaal ontzettend harmonieus wat heel uniek is op de set. Bijzonder om mee te maken.

The Fox is je eerste Nederlandse productie, waarom heb je juist voor deze productie gekozen?

Ik vond het script en het personage ontzettend interessant, maar ook het verhaal. Wat mij heel erg aangreep is dat er zo ontzettend veel vaart in zit. Alles klopte tot in de kleinste details en dat is heel erg interessant voor een script. Zeker wanneer je nog de eerste versie is. Meestal zit er wel iets tussen wat nog niet klopt of mist, maar hier was daar geen sprake van. Ik had ook voordat ik ja had gezegd eerst een heel goed gesprek gehad met Klaas (regisseur), we hebben zeker een uur zitten praten over mijn personage en hoe wij het allebei zouden zien. We hadden grappig genoeg allebei dezelfde visie daarover, dus het klikte eigenlijk meteen. Op dat moment wist ik dat ik dit moest doen.

Wat is het grootste verschil tussen deze Nederlandse productie en de internationale productie waar je aan hebt gewerkt?
The Fox is een relatief kleine productie en als ik kijk naar de productie waar ik nu aan werk in Mexico dan zijn daar zo veel meer mensen bij betrokken. Alles is tot in de puntjes geregeld. Als acteur heb je je eigen trailer, je eigen chauffeur en je eigen assistente. Bij The Fox was er bijvoorbeeld een grote tafel met eten en iedereen was met elkaar aan het eten, terwijl bij een grote productie zoals die in Mexico alles naar je toe wordt gebracht. Het is niet omdat ik niet mijn eigen eten wil halen of omdat ik zo belangrijk ben, maar ze willen dat alles volgens planning gaat en je op tijd aanwezig bent op de set. Dus een echt verschil tussen Nederland en het buitenland is er niet, het is meer hoe groot een productie is en hoeveel budget er voor is.

In The Fox is privacy schending een groot probleem en dat is ook wat nu op dit moment ook heel erg speelt in de maatschappij. Hoe sta jij daar in en hoe denk je daar over?

De grap is natuurlijk dat we allemaal eigenlijk vrijwillig  op heel veel dingen toestemming geven zoals voorwaarden op Facebook of Instagram. We lezen het 9 van de 10 keer niet eens, terwijl er wel dingen in staan zoals dat je de rechten over je foto’s afstaat of dat je Google toestemming geeft dat zij reclames op jouw internet gebruik en interesses afstemmen. Ze kunnen alles van ons controleren en nachecken en daar geven we zelf toestemming voor. Het is heel eng en zorgwekkend hoe laconiek we daar met z’n allen mee omgaan en hoe onbewust we daar mee bezig zijn. Dat is volgens mij het grootste probleem.

Maarten Dannenberg

In de film speel je Thijs van Houten. Zou je iets meer kunnen vertellen over dit personage en zie je bepaalde gelijkenissen tussen hem en je zelf?

Thijs van Houten is een jonge detective/politie agent bij Europol die heel erg gericht is op carrière maken. Hij is net getrouwd en komt erachter dat er een kind op komst is. Dat geeft hem nog meer motivatie om het veel beter te doen op werk en om promotie te krijgen. Hij is ook iemand die heel erg de regels opvolgt, hij denkt niet heel erg voor zichzelf na. Hij voert alles uit wat hem opgedragen word, want zo hoort het en zo zijn de regels. In de film wordt hij na een aantal acties heel erg met z’n neus op de feiten gedrukt, wat er voor zorgt dat hij na moet gaan denken wat nu de juiste beslissingen zijn.

Wat ik zelf in hem herken is natuurlijk dat hij een Nederlander is. Maar ik denk dat ik zijn gedrevenheid heel erg in mijzelf herken. Als ik iets heel graag wil dan ga ik daar voor 100% voor. Waar we in verschillen is dat ik vrij kritisch kan zijn en als je mij regels gaat opleggen dan ga ik me juist eerst afvragen waarom het zo moet, kan het dan niet anders waarom wil je dat ik dat ga doen.

Was het lastig voor jouw om in deze personage te komen en de dingen los te laten waar je achter staat?

Je moet soort van je niveau naar beneden schroeven: je kritiek en alle vragen die je als acteur hebt. Je moet meer met aannames gaan werken, wat overigens heel interessant was om te doen. Er zijn heleboel dingen die helpen om in een personage te komen, de hele setting, je kostuum. Dit is heel grappig, maar ik merk dat schoenen voor mij heel erg goed werken. Voor mij valt dan alles in elkaar soort van en dan is het een stuk makkelijker.

In het geval van Thijs was het voor mij een vrij natuurlijk proces. Het was niet zo dat ik geen idee had hoe ik ermee om moest gaan. Ik heb natuurlijk heel veel met Morgan samen gewerkt en wij hadden vanaf het begin een onwijs goeie klik samen. We zijn heel verschillend en dat zie je ook heel erg in de personages, maar er was zo veel respect en begrip voor elkaar. Ik hoop overigens dat hij er zelf ook zo over denkt haha!

Zou je kort kunnen vertellen waar deze film over gaat en waarom moeten mensen hem sowieso checken?

Het is verkiezingstijd in Nederland en er wordt een ontzettend groot complot ontdekt. Simon Fox komt daar achter en is erop tegen, maar staat er alleen voor. Hij probeert Thijs daarbij te betrekken, maar die is vooral bezig met zijn eigen agenda. Simon komt er dus achter dat hij er echt helemaal alleen voor staat om er iets aan te doen. Hij wil Nederland voor deze grote ramp behoeden, maar is te laat. Er is een aanslag gepleegd die ervoor heeft gezorgd dat de verkiezingen een bepaalde kant op zijn gestuurd. Thijs is onbewust bezig met het werken voor de bad guys. Hij denkt dat hij met het goede bezig is, maar wij als kijkers weten dat het eigenlijk niet zo is. Hij komt voor moeilijke beslissingen te staan, maar de vraag is natuurlijk of hij de juiste beslissing zal nemen.

Het is een ontzettend spannend en heel actueel verhaal, waar iedereen wel een bepaalde connectie mee zou kunnen hebben. Ik hoop dat als mensen de film gezien hebben dat ze na gaan denken over wat we allemaal aan het doen zijn en dat dit fictie verhaal ooit de werkelijkheid zou kunnen worden. Verder is het camera werk echt geniaal gedaan en de muziek is echt top.

Thanks voor de tijd Maarten!

The Fox wordt gedistribueerd door Pink Moon B.V. en gaat op 18 september in Tuschinski in premieré. De film is vanaf 21 september voor iedereen te zien. Voor meer informatie over de film check nog even deze website: http://www.thefoxfilm.com/

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here